Relatietherapie

Het mooiste cadeau dat je elkaar kunt geven

Liefde, intimiteit en seksualiteit: deze drie elementen vormen de basis voor een gelukkige, gelijkwaardige relatie. Door dingen die jullie meemaken,ruzies, elkaar niet begrijpen, vreemdgaan, een buitenechtelijke relatie of onbevredigende seks, kan een of meer van deze elementen minder worden of zelfs verdwijnen. Dat lijdzaam accepteren of de relatie opgeven lijkt de makkelijkste uitweg, maar word je daar echt gelukkig van? Het niet goed functioneren van jullie relatie komt voort uit je eigen gedrag. Dat zul je moeten veranderen om verder te kunnen.

In de therapie hou ik elk van jullie een spiegel voor, zodat je eigen patronen en de interacties tussen jullie beiden zichtbaar worden. Zoals het nu gaat, werkt het niet, dus zul je de dingen die je tegenwerken moeten leren loslaten of veranderen.

Kom weer in verbinding met elkaar

Ik laat je zien dat je dingen ook anders kunt doen en geef je inzicht in wat wel werkzaam is. Hiervoor maak ik gebruik van schematherapie en vooral van EFT. Schema’s, ofwel valkuilen, zijn ontstaan in je jeugd. Toen waren dat je overlevingsmechanismen. In je volwassenheid werken die echter tegen je. Ze fungeren als triggers bij je partner en daar reageer jij weer op. Zo creëer je een vicieuze cirkel. Tijdens de therapie help ik je automatismen en onbewuste patronen te ontdekken om vervolgens deze zelf te doorbreken. Zo creëren we samen een omgeving waarin jullie weer in verbinding komen met elkaar.

Eerst apart, daarna samen

Ik help jullie op pad. Eerst voer ik twee gesprekken met jullie afzonderlijk. Daarna gaan de sessies gezamenlijk verder. Elke keer krijg je na afloop informatie en opdrachten mee naar huis. Uiteindelijk kunnen jullie zonder mij, maar met elkaar weer verder.

Emotionally Focused Therapy (EFT) voor partnerrelaties

Een zeer doeltreffende therapie is Emotionally Focused Therapy. Als er problemen zijn binnen je relatie, wordt de verbinding tussen jullie onveilig. Met EFT herstellen we dat, zodat jullie als partners weer toegankelijk en ontvankelijk voor elkaar kunnen zijn. Veilige relaties zijn een buffer tegen stress en onzekerheid en zorgen ervoor dat je je eigen persoonlijkheid optimaal kunt ontwikkelen.

Bij deze vorm van therapie gaat het vooral over de emotie en het voelen daarvan. Alleen door te voelen kun je tot verandering komen. Door het uiten van emoties zullen jullie je bewust worden van je eigen behoeften en verlangens en die van je partner. Het boek ‘Houd me vast’ van dr. Sue Johnson vormt een praktisch uitgangspunt voor EFT.

Willen jullie geen ruzie meer, een betere relatie of werken aan jullie seksualiteit? Neem contact met me op en maak direct een afspraak bij mij voor een intakegesprek.

‘Door een gelukkige relatie leef je langer, gezonder en intenser.’
Marcella Hagenaar