Voorkom relatieproblemen op vakantie met 7 krachtige verbindende tips! 

Juist in de vakantie lopen stellen tegen relatieproblemen aan. Je hebt er naar toe geleefd en dan toch is het niet zoals je zou willen. Lees hoe je samen ontspannen en verbonden blijft, zelfs als de hitte en verwachtingen oplopen.

De zomervakantie is weer in aantocht. Je bent druk bezig om de laatste werkzaamheden af te ronden, je kind heeft een eindmusical, er moeten nog cadeautjes geregeld worden voor de juffen en meesters en oja, die stem die zegt: als het maar niet zo wordt als vorig jaar…

Voor veel stellen is de zomervakantie hét moment waarop het allemaal even rustiger kan en gezellig zou moeten zijn. Helaas is de praktijk vaak anders. De stress van de voorbereidingen, lange autoritten, hutjemutje in een appartement, verwachtingen die nergens op papier staan, maar wel onuitgesproken botsen… En dan ineens, alsnog onverwacht ruzie op de camping of nog veel erger; een ijzige stilte bij het zwembad. Dit was niet de bedoeling!

Herkenbaar? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat de meeste stellen juist in vakanties méér ruzies maken of elkaar nog minder te vertellen hebben. Dit is niet omdat ze niet van elkaar houden, maar omdat de omstandigheden alles op scherp zet. Je bent ineens weer echt de hele dag samen; zonder afleiding, zonder de dagelijkse routine en ook zonder de bekende vluchtroutes. De relatieproblemen die er al (sluimerend) waren, komen tijdens de vakantie ongewild naar voren.

7 tips om relatieproblemen tijdens de vakantie te voorkomen

Gelukkig kun je veel ellende en discussies voorkomen. Met deze 7 tips krijg je weer een leuke vakantie, niet zoals eerder maar liefdevol, elkaar ontdekkend, relaxt en verbindend.

  1. Bespreek verwachtingen vóór vertrek

Stel eerst jezelf en daarna in een gesprek met je partner de volgende vragen:
* Wat verwacht jij van de vakantie? (uitslapen, boeken lezen, cultuur snuiven, luieren aan het strand?)
* En wat verwacht je van je partner? (veel samen tijd doorbrengen, momenten van alleen zijn? concreter; op welke tijdstippen van de dag?)

Zeg het hardop. Niets is zo killing als onuitgesproken verwachtingen. Wat jij vanzelfsprekend vindt, kan voor de ander totaal onbelangrijk zijn. Maak dus vooraf afspraken samen en check bij elkaar of dit gemeenschappelijke intenties zijn. En als toevoeging: niet alleen over de praktische invulling van de vakantie, maar vooral over jullie behoeften.

  1. Vermijd de ‘alles-moet-perfect’-valkuil

Laat los dat het een fantastische vakantie moet worden, omdat je er zo hard naar toe hebt gewerkt. Laat het gaan dat de kinderen gelukkig moeten zijn, jij goed in je vel moet zitten, het eten geweldig en het uitzicht Insta-waardig 😉 moet zijn.

Perfectie maakt je gespannen (vooral op vakantie). En gespannen mensen zijn geen gezellige partners. Probeer te kiezen voor ‘goed genoeg’ door gewoon even stil te staan. Het hoeft allemaal niet zo memorabel te zijn. Soms kan zitten op een balkon met uitzicht op zee en kop koffie in de hand veel rustgevender zijn dan het bezoeken van die ‘once-in-a-life-time’ tentoonstelling van Banksy.

  1. Plan tijd voor jezelf in

Je hoeft niet alles samen te doen. Uiteraard mag dat wel, maar het is juist gezond om af en toe iets voor jezelf te doen.

Gun jezelf ruimte. Lees gerust dat boek alleen bij de caravan of maak die boswandeling zonder de ander. Zo ben ik in onze vakantie alleen op de fiets gegaan naar een prachtige exotische tuin in Bordighera in Italie, terwijl mijn man de F1 van Monaco aan het kijken was. Heerlijk een half uur fietsend langs het strand en onderweg nog enkele cactussen gekocht. Ik kwam zo blij en enthousiast terug en voelde me weer opgeladen en energiek.  Dus als jij oplaadt, ben je veel leuker voor je partner.

  1. Verwacht geen wonderen van zon, zee en bergen

Een vakantie lost geen relatieproblemen op. Hoewel je weg bent van de dagelijkse patronen, de gezins-B.V. voor een paar weken gesloten is en een andere omgeving veel met je doet, zal er tussen jullie twee niet vanzelf iets gaan gebeuren. Als je thuis amper met elkaar praat, hoe ga je dat doen op vakantie?

De zon en een andere sfeer maakt dingen lichter, maar niet dieper. Dus als je merkt dat oude patronen zich herhalen, pak je moed op om ze te bespreken. Zoals ik eerder heb aangegeven: doe dit vanuit de ‘ik’ waarmee je een verwijt voorkomt.
* “Ik merk dat we weer in die oude dans stappen. Zullen we daar samen anders mee omgaan?”
* “Ik hoor je (dit en dit) zeggen en voel me daardoor (gevoel)… Hoe kunnen we dit in het vervolg anders doen?”

  1. Bespreek je stress vóór je op reis gaat

Een groot deel van de irritaties op vakantie komt van alles wat eraan voorafging. Je hebt het gevoel dat je alles alleen hebt moeten inpakken, je partner zit tot laat nog de laatste bankzaken weg te werken en de kinderen zijn hyper van de laatste feestjes.

Laat dit niet je vakantie verpesten. Spreek af om bewust te starten met een schone lei. Misschien zelfs met een klein ritueel: een glas wijn op de eerste avond waarin je uitspreekt wat je hoopt en wat je loslaat. Dus deel je intentie voor deze vakantie.

  1. Spreek je waardering uit

Verbinding groeit niet uit grote gebaren, maar uit kleine momenten van erkenning. Een oprecht “fijn dat je dit geregeld hebt.” Of: “Ik zie hoe moe je was, dank je dat je toch doorging.”

Waardering is de lijm. Door iets positief te zeggen over het gedrag van je partner zal je merken dat er een andere ‘vibe’ ontstaat waar ruzies worden voorkomen. Dit hoeft niet groot te zijn, want verbinding wordt opgebouwd uit kleine gedragingen.

  1. Maak ruzie niet groter dan nodig

Een ruzie op vakantie hoeft geen ramp te zijn. Het kan ook een reset of een teken van alertheid zijn.

Ga eerst even stilstaan en voelen wat iets met je doet en benoem je eigen aandeel. Wees niet bang om sorry te zeggen en ja: graag oprecht. Je hoeft niet te winnen, je wilt je weer verbonden voelen. Dat is het echte doel!

Tot slot: laat het niet sudderen

Voel je dat er al maanden wrijving zit? Dat elk gesprek op niets uitloopt? Dat je je niet gehoord en gezien voelt?
Wacht dan niet tot het escaleert op de zomervakantie, maar bespreek het thuis en zoek hulp. Niet omdat er het mis is met je relatie, maar als investering in een duurzame relatie met meer emotionele verbinding.

Ik wens jullie een heerlijke vakantie met of zonder kinderen!

Marcella Hagenaar! MSc
psycholoog NIP, systeemtherapeut (relatie- en gezinstherapeut) en schematherapeut